Twin Bilim Kitleri, öğrencilerin kolayca ve sınırsızca proje yapabilecekleri, inşaa ederken keşfedecekleri ve öğrenecekleri bir ürün olarak tasarlandı. Hayat bir öğrenme süreci, biz de bu süreçte farklı alandan bilgileri anlamaya ve ürün geliştirme sürecimize yerleştirmeye çalışyoruz. 

Süreç içinde öğrendiklerimizi de herkesle paylaşmaya gayret ediyoruz. Araştırma başlığımızda yeni ürünlerimizi geliştirme sürecimizi, öğrenme ve öğretme adına sahada yaptıklarımızı ve literatürden değerli bulduklarımızı ortak bir alanda toplamaya çalışacağız. Umarız bu kaynaklar, eğitim teknolojileri geliştirmek için çalışan araştırmacılara ve eğitimin gelişmesine katkı sağlamak isteyen tüm insanlara bir yol haritası olur.


Budgie: Bir Araştırma Süreci

Budgie Projesi, geçtiğimiz yaz YGA kampında görme engelliler ile gerçekleştirdiğimiz programlama atölyesi için özel olarak tasarladığımız bir müzik programlama kiti olarak başladı. Şu anda açık kaynak olarak paylaştığımız projenin tüm detaylarını https://budgi.es web sitesinde bulabilirsin. Eğer gelişimine katkı sunmak istersen, kodlama, müfredat geliştirme, tasarım gibi farklı konulardaki her türlü desteğe açık. 

Projenin temel hedefi, öğrencilere algoritmik düşünme becerisi ve programlamaya başlama motivasyonunu kazandırmak, ve bu kazanımları rahat kullanabilecekleri, doğal bir arayüz ile gerçekleştirmekti. Peki, bu tasarım bir araştırma metodolojisi içinde nasıl gerçekleşti?

Bilimsel araştırma yapma basamaklarını okulda birçok kez tekrarlamışızdır. Gözlemle, hipotezini kur, deneylerini yap, analiz et, çıkan sonuçlara göre yorum yap, hipotezi doğrula veya bu süreci tekrarla. Tabii ki hiçbir bilimsel süreç sıfırdan başlamaz; bilim kümülatif bir şekilde ilerler. Yani yeni bilgiler kanıtlanmış bilgilerin üstüne inşa edilir. Biz de ilk aşama olarak, bu bilgileri araştırma ile başladık.

Aşama 1:  Olan Ürünleri Değerlendir

Eğer bir ürün geliştiriyorsak, bu ürün ile ilgili bilgi birikimi hem bilim literatüründe hem de piyasadaki odak grup için geliştirilen ürünlerden gelebilir. Bu iki literatür içinde Microsoft tarafından başlatılan Torino projesi ve Washington Üniversitesi tarafından başlatılan Blocks4All projesi dikkatimizi çekiyor.

Bilimsel literatürü tarayarak araştırma sürecimize devam ediyoruz. Literatürü tararken geliştireceğimiz ürünün hangi başlıkları kapsadığını seçmemiz gerekir. Örneğin Budgie için alt başlıklar aşağıdaki gibi seçilebilir:

  • İlköğretim programlama öğretimi,
  • İlköğretim müzik eğitimi,
  • Fiziksel ürün tasarımı,
  • Eğitimin erişilebilirliği

gibi temalar etrafında değerlendirilebilir. Bu temalara göre araştırmayı üniversite kütüphanelerinden veya çevrim içi kütüphane araçlarından tamamlayabiliriz.

Aşama 2: Hipotez ve Birlikte Tasarım

Literatürü biraz taradıktan sonra,  fiyat anlamında ulaşılabilir, takım çalışmasını destekleyebilecek, algoritmik düşünceyi kavratabilecek bir ürün olmadığını görüyoruz. Ürünü geliştirmek için birçok farklı yol olsa da bu yollardan sadece birkaçı fiyat anlamında erişilebilir bir ürün geliştirmeye olanak sağlıyor. Fiziksel olarak kodlayacakları kitte, öğrencilerin rahatlıkla anlayabileceği bloklar bulunmalı ve bu blokların kolaylıkla telefon gibi çoğu insanın erişiminde olan bir cihaz ile iletişim kurabilmelidir. Bu iletişimi NFC gibi bir teknoloji ile kurmak en mantıklı yol gibi gözüküyor. Böylece zaten sahip olunan telefonlar kullanılabilecek, hem de bloklar ile rahat iletişim kurulabilecek.

Temel özelliklere karar verdikten sonra görme engelli öğrenciler ile iletişime geçiyoruz. Eğer tasarladığınız ürünün net bir hedef kitlesi varsa, ürünü hedef kitle ile tasarlamak iyi bir fikir olabilir. Bu sürece katılımcı tasarım deniyor. Bu ürünün tasarımında da WeWalk’ta da geliştirme kısmında görevli olan görme engelli arkadaşımız Atakan ile beraber çalışıyoruz. Bu sayede kararlar çok daha hızlı ve kendinden emin alınabiliyor. 

Aşama 3: Prototip ve Üretim

Araştırma temelli bir projede sürekli farklı prototipleri kullanıcılarla denemek ürünün farklı pozitif ve negatif yanlarını görmemize olanak verir. Sadece NFC ile çalışmak ve başka bir elektronik malzeme ile uğraşmamak bu açıdan oldukça işimize yarıyor. Kağıttan, mukavvadan, süngerden, 3D baskı malzemelerinden farklı prototipler ile ürünün şekline, boyutuna ve farklı malzemeler ile etkileşimine karar verebiliyoruz.

Oluşturulacak müzikal algoritma için ise p5.sound Javascript kütüphanesini kullanıyoruz. Böylece prototipleme aşamasında hem Android, hem iOS hem de web platformlarında tek bir kod ile denemeler yaparken, ürünümü iyileştirebileceğim.

Aşama 4: Öğrenciler ile Test Et

Araştırmanın ilk iterasyonunun son adımı olan testte, öğrenciler ile bir atölye gerçekleştiriyoruz. Bu atölyede öğrenciler temel müzik kavramlarını öğreniyor ve öğrendikleri kavramları algoritmik bir biçimde Budgie ile kullanıyorlar. Testten çıkan öğretileri ürünümüze yansıtarak, araştırma sürecinin bir sonraki iterasyonuna geçiyoruz.

Opsiyonel Aşama: Konferans

Eğer bilimsel bir araştırma süreci içindeyseniz, bu süreci diğer araştırmacılar ile paylaşmak ve tartışmak geliştireceğiniz ürün için çok yararlı olacaktır. Konferanslar, farklı ilgi alanlarına göre özelleşmiş, bilimsel tartışmaların yapıldığı periyodik organizasyonlardır. Bu ürünü tartışmanın ilgi çekeceği konferanslar, fiziksel teknolojilerin üretim üzerine odaklanmış, engelli bireylerin teknolojiyi kullanımına odaklanmış veya çocuk ile bilgisayar etkileşimi üzerine odaklanmış olabilir. Biz mümkün olduğunca farklı görüşlere yer veren ACM TEI (Tangible, Embedded and Embodied Interaction) konferansına yollamayı tercih ettik.

Bu süreç içinde de hem makale yazım sürecinde, hem de konferansta birçok farklı öğretiyi ürüne yansıtma fırsatı bulduk. Ürün için en faydalı süreçlerden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Konferanstan “Honorable Mention” alarak da ne kadar kıymetli bir iş yaptığımızı hatırlamış ve bunun gururunu yaşamış olduk.

Zorunlu Aşama: İletişim

Açık kaynak geliştirdiğimiz bu ürünün iletişimini doğru yapmak, ürünün gelişimine katkı sağlayabilecek doğru insanları bulmak için en gerekli adım. Şu anki çalışmalarımız tamamen bu aşamaya odaklanmış durumda. Siz de çevrenizde bu yazıyı ve web sitesini paylaşarak bize destek olabilirsiniz! Ayrıca bu yazıya geliştirme önerisi yapmak isterseniz bizimle iletişime geçmenizden mutluluk duyarız!

https://youtu.be/aAiO85DhN-E
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.