Günlük hayatta hiç DNA görmemiş öğrencilerin DNA ile teorik çok fazla bilgi sıralayabiliyor olması çok üzücü. Aslında tam tersi olması gerekiyor. Önce tecrübeyle kazanılan bilgi teorikle desteklendiğinde çok daha kalıcı oluyor. Fakat teorik bilgi tek başına anlamlandırılmadığı için uçup gidiyor. Bilgi yüklü çocuklar yerine neyin, neden yapıldığını ve nasıl sonuçlandığını ortaya koyan çocuklar daha değerli.
Her zaman mutfakta yemek yapmasına alışık olduğumuz Arda Türkmen, bu kez bilim deneyi yaptı. Rahmi Koç Müzesi’ndeki Bilin Deneyin mutfağına giren Arda Türkmen, Asude Altıntaş ve Cihan Özalevli ile kivinin DNA’sını çıkardı.

Bu eğlenceli deney, bu tür bir çalışmalar yapmak isteyen arkadaşlarımız için güzel bir örnek. DNA’nın  1953 yılında ilk defa ortaya çıkmasına neden olan çalışmayı sizler de oluşturduğunuz basit ortamlarda gerçekleştirebilirsiniz. Hepinize iyi seyirler 🙂

DNA’nın kendini çoğaltma yeteneği, hayati olayları kontrol ediyor. Hücrenin çoğalma ve bölünme özelliği canlı yaratıkları cansız maddeden ayıran temel etkenlerden biri ve bu nedenle DNA yaşamın temeli sayılıyor.  Sadece elektron mikroskobu ile görülebilen DNA ipliğinin uzunluğu bazen 10 cm’yi bulabiliyor. İnsan vücudunda 100 trilyondan fazla hücre olduğunu düşünürsek toplam DNA uzunluğu yaklaşık 200 milyar kilometre.

DNA molekülünün bugün kabul görmüş yapısı, 65 yıl önce James D. Watson ve Francis Crick tarafından 21 Şubat 1953’te resmen keşfedildi. DNA’nın, uzun bir keşif hikayesi var.  Çünkü DNA’nın gizemi, farklı alanlarda çalışan birçok bilim insanı ve hekimin 80 yılı aşkın sürede gerçekleştirdiği çalışmalar sonucu çözüldü.

Daha Fazla Bilgi İçin:

https://www.herkesebilimteknoloji.com/slider/kesfin-65-yil-donumunde-dnanin-hikayesi

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.